“Virtuele editie heeft me blij verrast”

Een creatieve manier om nieuwe (ver)bouwers te ontmoeten


Architecten zijn ‘plantrekkers’. Toen een vorige openhuizendag in april niet kon doorgaan vanwege de coronacrisis, bezorgde deelneemster Barbara Campens ons het idee voor een digitale editie. Het initiatief bleek een schot in de roos. Via video’s en podcasts keken tienduizenden toekomstige (ver)bouwers virtueel binnen in de deelnemende projecten. Barbara blikt hieronder nog even terug op deze ervaring.


Ir.-architect Barbara Campens: “Als architect-zaakvoerster ben ik fier als we na een intens (ver)bouwproces een mooi resultaat kunnen afleveren. Een open dag van een gerealiseerd project is voor ons dan ook een heel dankbaar initiatief. Het is niet ‘wij’ als architecten die centraal staan, maar wel onze aanpak en deskundigheid. We willen deze vakkennis dan ook graag delen met nieuwe toekomstige (ver)bouwers.”

Digitale beleving

“Toen ik hoorde dat de Renovatiedag van 26 april – net zoals vele andere leuke evenementen - werd afgelast door het coronavirus was ik uiteraard ontgoocheld, maar ik had ook direct de drang om die dag niet zomaar voorbij te laten gaan. Daarom had ik het idee naar voor gebracht bij NAV om er een digitale beleving van te maken. En het is gelukt!”

“Het was een heel fijne ervaring om een woning eens digitaal open te stellen! We konden op een totaal andere manier creatief bezig zijn. We hebben ons geamuseerd met het maken van filmpjes, we hebben de bouwheer kunnen overhalen ook een klein tekstje te schrijven, het was leuk om de beste foto’s eruit te zoeken, …”

Blij verrast

“Het moeilijke in dit verhaal is wel dat je je enthousiasme niet rechtstreeks kan overbrengen naar de klant. Een face-to-face gesprek is nu eenmaal persoonlijker dan een digitale babbel. Ook houden wij ervan om architectuur te creëren die gezellig en leefbaar is, dus niet op de eerste plaats architectuur “voor in de boekskes”. Ook dit kan je moeilijker digitaal overbrengen naar toekomstige (ver)bouwers. Maar als je dan plots leuke reacties krijgt op je project dat digitaal in de kijker werd gesteld, dan ben je wel blij verrast.”

“Wel een groot pluspunt bij digitale bezoeken is dat de drempel voor de bouwheer om de woning open te stellen veel kleiner is. Hoe tevreden een bouwheer ook is met zijn nieuwe woonst, sommigen zien een echte bezoekdag niet zitten. Dit is met dit initiatief volledig weggewerkt.”

“Ik ben ervan overtuigd dat de ideale mix van beide werelden komt, waarbij bepaalde projecten enkel digitaal open worden gesteld, en andere projecten fysiek kunnen bezocht worden. Zonder enige twijfel raad ik alle architecten aan om deel te nemen aan een dergelijk evenement! Gewoon doen!”

Grijp je kans

Ook zin om jouw project open te stellen (on the spot óf virtueel)? Schrijf je nu in voor Mijn Thuis Op Maat 2020.