Architectuur is beleving

“De dynamiek van een openhuizendag zorgt voor fijne samenwerkingen nadien”


Ontwerper? Je hebt geen idee hoeveel enthousiaste mensen geïnteresseerd zijn in jouw verhaal. Mijn Thuis Op Maat is de ideale gelegenheid om hen te verwelkomen in je eigen realisatie(s). Je ontmoet er toekomstige (ver)bouwers, en wie weet toekomstige klanten. Interieurarchitect Natalie Allaert (studio HAAN) deed mee aan een vorige editie en vertelt waarom jouw project niet mag ontbreken: “architectuur gaat over beleving”.


Dag Natalie, je deed al enkele keren mee aan onze openhuizendagen. Wat is jouw belangrijkste motivatie?

Natalie Allaert: “Architectuur en interieurarchitectuur gaan over beleving en over hoe we onze leefomgeving (en misschien wel onze samenleving) vormgeven met de gebruiker(s) centraal.”

 

“De grootste drijfveer is dan ook om bezoekers de ruimte te kunnen laten beleven, hen te kunnen ontmoeten en hun reacties te zien en te horen. Zo’n openhuizendag werkt in die zin in twee richtingen, wij krijgen de kans om ons project te tonen, maar we krijgen ook erg bruikbare feedback.”

Fijne samenwerkingen nadien

 

Wat is volgens jou de grootste kracht van het event? Heb je er al interessante contacten gelegd?

“Het is in de eerste plaats een interessante manier om je werkwijze toe te lichten en zowel je projecten als het bureau in de kijker te zetten. De grootste meerwaarde zit hem in de ontmoetingen met potentiële opdrachtgevers.”

 

“Die persoonlijke factor speelt voor ons dus een erg belangrijke rol. Er ontstaat een dynnamiek die ons toch al een aantal fijne samenwerkingen heeft opgeleverd. Hiernaast zijn de, veelal, positieve reacties op het project natuurlijk leuk om te horen.” 

Ruimte beleven, op een laagdrempelige manier

 

Waarom is het belangrijk dat mensen architectuur ‘live’ beleven?

“Een openhuizendag geeft bezoekers de kans om de ruimte te beleven vanuit zijn of haar achtergrond en interesses. Het schept ook vertrouwen als bezoekers jou en de eigenaars kunnen ontmoeten. Wie vragen heeft, kan die in een heel open sfeer stellen. In die zin werkt zo’n openhuizendag ook drempelverlagend.“

 

Is het ook voor jou als ontwerper een leerrijke ervaring?

“Natuurlijk! Architectuur en interieurarchitectuur worden vaak gezien als twee afzonderlijke disciplines, maar ik geloof in een interessante dialoog tussen beiden.”

 

“Tijdens zo’n openhuizendag bezoeken mensen meestal verschillende projecten en vaak zijn ze verwonderd als ze ons project bezoeken. Men denkt - jammer genoeg - nog al te vaak dat een interieurarchitect enkel de aankleding kiest, maar niets is minder waar. Na enkele deelnames aan openhuizendagen geloof ik dat de rol van de interieurarchitect alleen nog maar belangrijker zal worden.”

 

Natalie Allaert (rechts op de foto) vormt samen met ingenieur-architect Hannes Oppeel (midden op de foto) ‘studio HAAN’. Foto: Luc Roymans.