Ontwerper-rechterhand-planner

Werken met een architect


De architect is een creatieve duizendpoot. Hij ontwerpt, communiceert met aannemers, buigt zich over de administratie… Zijn vak is er de laatste jaren - door nieuwe en strengere reglementeringen - zeker niet makkelijker op geworden. Daarom laat hij zich normaal gezien bijstaan door andere experten zoals de stabiliteitsingenieur en de EPB-verslaggever. In zijn relatie met jou, als bouwheer, moet je de architect zien als je rechterhand. Hij staat je bij, geeft je raad en advies voor de volledige duur van het project.


Wie met (ver)bouwplannen in zijn hoofd loopt, zoekt voortdurend naar inspiratie. Heb je nog geen architect, dan is die zoektocht naar goede ideeën en voorbeelden ook de ideale manier om een architect te vinden.

Natuurlijk is Mijn Thuis Op Maat een uitgelezen manier om een architect te vinden en je vindt ook nog een pak advies op de websites zoekeenarchitect.be en renovatieadvies.be. Een goede raad: neem er je tijd voor.

Waarom heb ik een architect nodig?

Heeft jouw bouwproject een omgevingsvergunning nodig, dan kan je niet zonder architect. Maar dat is mis­schien wel de flauwste reden. Bouwen en verbouwen is in veel gevallen complex. Afwegen welke werken je wil uit­voeren, weten wat kan en niet, de werkfases plannen en vaklui op elkaar afstemmen: architecten hebben niet voor niets een masterdiploma gehaald en vervolgens nog twee jaar stage gelopen bij een architect-stagemeester. Een ar­chitect uit je eigen streek heeft bovendien ervaring met de ondergrond, de gemeentediensten en de aannemers in de buurt. Ook dat zijn belangrijke troeven. Als ontwerpers zullen ze je voorstellen en oplossingen aanreiken waaraan jijzelf niet gedacht had. Ze houden de vinger aan de pols van de industrie waardoor ze je advies kunnen geven over de nieuwste trends, innoverende materialen en duurzame producten.

Het klikt

Het is belangrijk dat je zoekt naar architecten met projec­ten die beantwoorden aan jouw stijl. Een kennismakings­gesprek waarin de architect zichzelf, zijn werkwijze en zijn projecten voorstelt, is een must.

Het belang van een goed contract

Een duidelijke overeenkomst over de samenwerking waarin voldoende details opgenomen werden, zal de relatie uiter­aard ten goede komen.

Hoe beginnen we aan de samenwerking?

Is je keuze definitief? Vond er een goed kennismakingsgesprek plaats? Heb je de architect al voldoende voorbeelden van je wensen, smaak, stijl kunnen aanreiken, dan begint hij met de opmaak van een schetsontwerp. Stelselmatig zal dit evo­lueren naar een voorontwerp en een definitief ontwerp.

Jouw gids doorheen het hele bouwproces

Ontdek hier het volledige takenpakket